П`ятниця, 03.05.2024, 05:08
Головна | RSS
Викривач корупції
Зупинимо корупцію разом (соціальна реклама)Новини Юридичного порталу
Меню сайту

Статистика

Ні корупції (соціальна реклама)!

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Головна » 2015 » Серпень » 26 » Взаємна обізнаність про стан здоров'я громадян, які подали заяву на реєстрацію шлюбу
14:39
Взаємна обізнаність про стан здоров'я громадян, які подали заяву на реєстрацію шлюбу

Відповідно до ст. 30 Сімейного кодексу України, наречені зобов’язані повідомити один одного про стан свого здоров’я. Тобто таке повідомлення стає юридичним обов’язком, невиконання якого може мати серйозну правову санкцію - визнання шлюбу недійсним.

Законом України від 22 грудня 2006 року слово "повинні" було замінено на "зобов'язані". Громадськість відразу схвилювалася, оскільки це було сприйнято як встановлення обов'язку наречених пройти медичне обстеження. Між тим, слово "повинен" - це той же імператив, що і "зобов'язаний".

Важливе значення має і закріплення обов'язку держави забезпечити умови для медичного обстеження осіб, які подали заяву про державну реєстрацію шлюбу. Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 року затверджено Порядок здійснення добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, у якому підкреслено добровільність такого медичного обстеження.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану під час приймання заяви про державну реєстрацію шлюбу інформує осіб, які подають таку заяву, про можливість здійснення медичного обстеження та за їх бажанням видає направлення за зразком, затвердженим Міністерством охорони здоров'я.

Про отримання направлення на медичне обстеження наречені проставляють власноручний підпис в заяві та в актовому записі про шлюб.

Однак ідея встановлення обов'язкового медичного обстеження наречених у віці, скажімо, до 30 років мала би сенс. Україна зіштовхнулася із різким зниженням рівня здоров'я нації взагалі і дітей особливо. Тому встановлення обов'язкового медичного обстеження наречених у репродуктивному віці могло би бути однією із законодавчих спроб оздоровлення нації, створювало б можливість жінці та чоловікові пройти відповідну медичну корекцію до зачаття дитини.

Сьогоднішній стан медичної науки дає шанс навіть ВІЛ-інфікованій жінці народити здорову дитину у разі своєчасного звернення до лікаря. Обов'язкове медичне обстеження наречених, а багато з них на момент подання заяви уже є вагітними, раннє діагностування ВІЛ-інфекції чи іншої важкої хвороби могло би стати одним із засобів порятунку життя дитини.

Результати медичного обстеження нареченої та нареченого видаються персонально кожному з них. Володіючи правом на таємницю про стан свого здоров'я, наречена чи наречений можуть відмовитись від надання один одному інформації про результати обстеження, що звичайно, може бути підставою для відмови від державної реєстрації шлюбу.

Володіючи відомостями про стан здоров'я один одного, наречені вільні у вирішенні питання про те, бути чи не бути їхньому шлюбу.

Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Томаківського районного управління юстиції С.Я. Потарська


Рекомендувати:
Переглядів: 384 |  Теги:
Історія Томаківського району

Пошук

Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні посилання
  • Юридичний портал
  • Міністерство юстиції України

  • Переліки громадських формувань
  • Перелік політичних партій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік політичних партій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік громадських організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік благодійних організацій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік профспілкових організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Єдиний реєстр громадських формувань

  • Викривач корупції © 2015 - 2024 Безкоштовний хостинг uCoz