Субота, 04.05.2024, 18:57
Головна | RSS
Викривач корупції
Зупинимо корупцію разом (соціальна реклама)Новини Юридичного порталу
Меню сайту

Статистика

Ні корупції (соціальна реклама)!

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Головна » 2014 » Серпень » 8 » Процедура реєстрації змін до статутних документів структурних утворень політичних партій
15:38
Процедура реєстрації змін до статутних документів структурних утворень політичних партій

Право громадян на свободу об'єднання у політичні партії для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів визначається і гарантується Конституцією України.

Політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Діяльність політичної партії може здійснюватися лише після її реєстрації. Не допускається діяльність незареєстрованих політичних партій.

Порядок реєстрації політичних партій та їх структурних утворень врегульовано Законом України «Про політичні партії в Україні» (далі – Закон).

Політичні партії провадять свою діяльність відповідно до Конституції України,  Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному Законом порядку.

Порядок створення, загальна структура та повноваження районних організацій політичної партії та її первинних осередків, встановлюється статутом політичної партії.

На території Томаківського району реєстрація районних організацій або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється в Реєстраційній службі Томаківського районного управління юстиції лише після реєстрації самої політичної партії в Державній реєстраційній службі України. Після реєстрації районної організації політичної  партії вони можуть набувати статусу юридичної особи, якщо це передбачено статутом партії.

Реєстраційна служба Томаківського районного управління юстиції веде Реєстр обласних, міських, районних організацій або інших структурних утворень, передбачених  статутом партії (журнал); Книгу обліку первинних осередків політичних партій, легалізованих шляхом письмового повідомлення про утворення.

Рішення  Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції щодо реєстрації або неприйняття будь-якого рішення з цього питання може бути оскаржене до суду.

Політична партія інформує центральний орган виконавчої влади, що реалізує   державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань про зміни назви, програми, статуту, керівних органів партії, їх адреси та місцезнаходження у тижневий строк після прийняття рішень з цих питань.

Під час внесення змін до статутних документів структурних утворень політичних партій (зміна місцезнаходження, назви, керівних органів та їх складу) слід керуватися статутом політичної партії.

Так, для реєстрації змін до статутних документів, керівник структурного утворення політичної партії або уповноважена ним особа подає заяву довільного формату, до якої додається рішення керівного органу, на якому було прийнято та затверджено зміни до статутних документів. До рішення додається також документ, який підтверджує правомочність прийняття керівним органом рішення про внесення відповідних змін (відповідно до статуту політичної партії). У разі коли структурне утворення політичної партії є юридичною особою, додатково подається відповідна реєстраційна картка, форми яких затверджено наказом Міністерства юстиції України від 14.10.2011 №3178/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.10.2011 за №1207/19945 (із змінами, внесеними наказом Міністерства юстиції України №749/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 14 жовтня 2011 року №3178/5», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14 травня 2014 року за № 498/25275).

У разі зміни назви, адреси структурного утворення політичної партії подання попереднього свідоцтва про реєстрацію структурного утворення політичної партії є не обов’язковим, оскільки воно після реєстрації відповідних змін, вже фактично стає нечинним. Подання документа на підтвердження адреси структурного утворення політичної партії є також не обов’язковим.

Порядок підготовки та оформлення рішень щодо легалізації об'єднань громадян                   та інших громадських формувань, затверджено Наказом Міністерства юстиції України від 08.07.2011 №1828/5 «Про затвердження Порядку підготовки та оформлення рішень щодо легалізації об'єднань громадян та інших громадських формувань» зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13 липня 2011 року за №855/19593.

Реєстрація (погодження або взяття до відома) змін до статутних документів, взяття до відома інформації про зміни у складі керівних органів полягає у перевірці відповідності змісту внесених змін Конституції України, іншим актам законодавства, статуту  політичної партії, а також відповідності  процедури прийняття рішення про реєстрацію  (погодження  або  взяття  до відома) змін до статутних документів,  про взяття до відома інформації про  зміни  у  складі керівних органів, занесенні відомостей до відповідного реєстру, видачі свідоцтва (у разі потреби) або довідки.

Рішення приймаються залежно від результатів правової експертизи в межах установленого строку виключно на підставах, встановлених  законами,  а  також прийнятими  на  їх  виконання актами Кабінету Міністрів України та наказами Міністерства юстиції України, а в разі  реєстрації  (погодження  або взяття  до відома) змін до статутних документів,  взяття до відома інформації про зміни у складі керівних органів - також на підставі статуту політичної партії. Такі рішення оформляються наказами, до яких додається відповідний правовий висновок.

На підставі наказу, у разі необхідності оформлюється нове свідоцтво про реєстрацію структурного утворення політичної партії або довідка, яку підписує начальник Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції. Підпис начальника Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції  засвідчується печаткою Томаківського районного управління юстиції.

Копія свідоцтва про реєстрацію структурного утворення політичної партії або довідки  зберігається  в  матеріалах  реєстраційної справи структурного утворення політичної партії. У разі видачі дубліката свідоцтва про реєстрацію структурного утворення політичної партії  у  правому  куті свідоцтва проставляється відмітка (штамп) «Дублікат».

Відомості про зміни до статутних документів структурного утворення політичної партії та про зміни у  складі керівних органів вносяться до Єдиного  реєстру  громадських  формувань.

Свідоцтво про реєстрацію структурного утворення політичної партії або довідка (та у разі коли структурне утворення політичної партії є юридичною особою, після реєстрації відповідних змін у Єдиному державному реєстрі юридичних росі бита фізичних осіб – підприємців видається і виписка із зазначеного реєстру), видаються особисто керівнику структурного утворення політичної партії або уповноваженій ним чи центральним статутним органом особі, які на копії свідоцтва проставляють свій підпис із зазначенням  своєї  посади  в  структурному утворенні політичної партії, прізвища, імені та по батькові, дати одержання документів.

У  разі  якщо  є  підстави  для  відмови у реєстрації (державній реєстрації,  погодження  або  взяття  до відома) змін до статутних документів,  у взятті до відома інформації про зміни у складі керівних органів, у видачі дубліката свідоцтва, готуються правовий висновок про відмову з викладенням  підстав  відмови - конкретних положень законодавства України,  яким  суперечать  (з  якими  не  узгоджуються)  статутні документи  та/або  норми  статуту політичної партії, які порушені при прийнятті структурним утворенням політичної партії відповідних рішень, та проект наказу.

У наказі  викладається  рішення Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції та роз'яснюється порядок його оскарження. У преамбулі наказу вказуються закони України та інші нормативно-правові акти, які встановлюють  повноваження  легалізуючих  органів,  та/або  судові рішення, які стали підставою для прийняття  легалізуючим  органом відповідного рішення та/або вчинення дії.

Про прийняте рішення заявникові надсилається лист-повідомлення за підписом  начальника  Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції.

-Начальник реєстраційної служби районного управління юстиції В.Павленко-


Рекомендувати:
Переглядів: 546 |  Теги:
Історія Томаківського району

Пошук

Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні посилання
  • Юридичний портал
  • Міністерство юстиції України

  • Переліки громадських формувань
  • Перелік політичних партій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік політичних партій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік громадських організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік благодійних організацій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік профспілкових організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Єдиний реєстр громадських формувань

  • Викривач корупції © 2015 - 2024 Безкоштовний хостинг uCoz