Четвер, 28.03.2024, 16:36
Головна | RSS
Викривач корупції
Зупинимо корупцію разом (соціальна реклама)Новини Юридичного порталу
Меню сайту

Статистика

Ні корупції (соціальна реклама)!

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Головна » 2014 » Березень » 21 » Внесення записів до Державного реєстру прав
16:01
Внесення записів до Державного реєстру прав

Статтею 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) визначено, що записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

У  разі  скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Принципове значення при встановленні правил регулювання внесення запису до Державного реєстру прав має прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Відповідне рішення на підставі пункту 2 частини 2 статті 9 Закону може бути прийнято виключно державним реєстратором прав.

Стаття 16 Закону визначає, що реєстраційний процес починається з моменту подання заяви правонабувача, сторін (сторони) правочину, за яким виникло права, або уповноважених ним (нею) осіб.

Це означає, що для того щоб відповідний запис з’явився в реєстрі, необхідні не тільки правовстановлюючі документи, але і відповідне волевиявлення на внесення цього запису. Таким волевиявленням є заява уповноважених осіб. Це означає, що: по-перше, реєстратор не має права здійснювати записи в реєстрі за власною ініціативою, навіть якщо він має відповідні правовстановлюючі документи; по-друге, реєстратор не має права здійснювати записи в реєстрі на основі волевиявлення осіб, які не є носіями відповідних прав.

Запис про державну реєстрацію обтяжень теж здійснюється на підставі заяви органу або посадової особи, якою встановлюється заборона на розпорядження нерухомим майном, або особи, в інтересах якої встановлюється обтяження.

Заборона реєстратору вносити записи в реєстр повинна розповсюджуватися тільки на ті записи, які не можливо здійснити в силу статті 24 Закону, якою передбачені випадки відмови у державній реєстрації прав та їх обтяжень.

У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року №868 «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», Державний реєстратор оформляє рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в одному примірнику. Після внесення записів до Державного реєстру прав державний реєстратор формує витяг з Державного реєстру прав та оформляє його у двох примірниках (крім випадків, передбачених цим Порядком), один з яких державний реєстратор долучає до реєстраційної справи.

Під час проведення у випадках, передбачених законодавством, державної реєстрації права власності на об’єкт нерухомого майна, щодо якого у спеціальному розділі Державного реєстру прав, Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державному реєстрі іпотек та Державному реєстрі обтяжень рухомого майна містяться записи про іпотеку, обтяження речових прав, державний реєстратор переносить їх до відповідного розділу Державного реєстру прав, відкритого на такий об’єкт нерухомого майна.

Орган державної реєстрації прав не пізніше наступного робочого дня з моменту прийняття державним реєстратором рішення про державну реєстрацію видає або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення заявникові витяг з Державного реєстру прав разом з документами, що подавалися заявником для проведення державної реєстрації прав, одним із способів, зазначених у заяві про державну реєстрацію. Після отримання документів заявник повертає органові державної реєстрації прав картку прийому заяви (у разі її видачі) про державну реєстрацію з відміткою про отримання відповідних документів, яка підписується ним із зазначенням дати та часу їх отримання.

Частиною 2 статті 26 Закону визначається, що у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Всі підстави внесення запису до державного реєстру перераховані у статті 19 Закону.

Підставами внесення запису до державного реєстру прав є наступні:

1) договори, укладені у порядку, встановленому законом;

2) свідоцтва про право власності на  нерухоме  майно,  виданих відповідно до вимог Закону;

3) свідоцтва про право власності, видані органами приватизації наймачам житлових   приміщень у державному та комунальному житловому фонді;

4) державні акти на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом;

5) рішення судів, що набрали законної сили;

6) інші документи, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно, поданих органу державної реєстрації прав разом із заявою.

Державна реєстрація обтяжень проводиться на підставі:

1) встановленої   законом   заборони користування та/або розпорядження нерухомим майном;

2) рішень судів, що набрали законної сили;

3) ухвали слідчого судді, суду, постанови державного виконавця про накладення арешту на нерухоме майно;

4) накладення заборони на відчуження нерухомого майна нотаріусом;

5) рішення органу місцевого самоврядування про віднесення об'єктів нерухомого майна до застарілого житлового фонду;

6) інших актів відповідних державних органів та посадових осіб згідно із законом;

7) договорів, укладених у порядку, встановленому законом.

У відповідності до існуючого на сьогоднішній день законодавства, будь-яка з перерахованих вище підстав може бути визнана судом недійсною. В зв’язку з цим, при отриманні державним реєстратором рішення суду, що набрало законної сили, про визнання недійсною підстави внесення запису до державного реєстру, він зобов’язаний скасувати відповідний запис про державну реєстрацію прав.

- Начальник реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції В. Павленко -


Рекомендувати:
Переглядів: 479 |  Теги:
Історія Томаківського району

Пошук

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні посилання
  • Юридичний портал
  • Міністерство юстиції України

  • Переліки громадських формувань
  • Перелік політичних партій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік політичних партій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік громадських організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік благодійних організацій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік профспілкових організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Єдиний реєстр громадських формувань

  • Викривач корупції © 2015 - 2024 Безкоштовний хостинг uCoz