Четвер, 25.04.2024, 07:35
Головна | RSS
Викривач корупції
Зупинимо корупцію разом (соціальна реклама)Новини Юридичного порталу
Меню сайту

Статистика

Ні корупції (соціальна реклама)!

Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту

Інформація про стан розгляду поданої органу державної реєстрації прав, нотаріусу заяви (запиту)

Пошук відомостей в ЄДР

Головна » 2016 » Липень » 25 » Щодо перевірок димоходів та вентиляційних каналів у будинку
16:05
Щодо перевірок димоходів та вентиляційних каналів у будинку

Усі споживачі газу раз на рік стикаються з так званими перевірками димоходів та вентиляційних каналів у будинку, які проводять різні працівники – як газових компаній так і приватних фірм, у більшості випадків за певну грошову винагороду.

Так от у цій статті розберемося у наступних питаннях: чи обов’язкова ця процедура; чи є вона платною; які повноваження перевіряючих.

1. Відповідно до абзацу 9 пункту 29 Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року №2246 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2004 року №476) «Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання» (далі – Правила надання послуг), фізичні особи (населення) - споживачі газу, зобов’язані утримувати у разі проживання в приватному будинку димові та вентиляційні канали в технічно справному стані (своєчасно проводити їх очищення та перевірку), здійснювати вентиляцію підвальних приміщень та герметизацію вводів інженерних комунікацій (для води, тепла, електрокабелів тощо).

Відповідно до пункту 3.3 розділу ІІІ Правил безпеки систем газопостачання, затверджених Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 №285 «Про затвердження Правил безпеки систем газопостачання» зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 року за №674/27119 (далі – Правила безпеки), власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами. Абзацами 5 та 7 пункту 5.10 Правил безпеки також визначено, що власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення повинні своєчасно перевіряти стан і за потреби проводити ремонт димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів; повідомляти газорозподільне підприємство про необхідність відключення газового обладнання у разі несправності димових і вентиляційних каналів.

Пунктом 2.19 Правил безпеки визначено, що перевірку і прочищення димоходів необхідно виконувати щороку перед початком опалювального сезону з оформленням акта. Також дана норма закріплена і у абзаці 3 пункту 5.7 розділу V Порядку технічного огляду, обстеження, оцінки та паспортизації технічного стану, здійснення запобіжних заходів для безаварійного експлуатування систем газопостачання, затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 24.10.2011 №640 «Про затвердження Порядку технічного огляду,  обстеження, оцінки та паспортизації технічного стану, здійснення запобіжних заходів для безаварійного експлуатування систем газопостачання» зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 листопада 2011 року за №1326/20064.

Відповідно до пункту 5.7. Правил безпеки, підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів; відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах!

2. Згідно пункту 16 Правил надання послуг, послугами з періодичного технічного обслуговування, що надаються за рахунок витрат газорозподільних підприємств, пов'язаних з транспортуванням природного газу, є: перевірки відповідності встановлення газових приладів і пристроїв, побудови приміщень, прокладення газопроводів вимогам будівельних норм, проекту і правилам експлуатації; перевірки димових і вентиляційних каналів на наявність тяги.

Послуги спеціалізованих організацій з перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів здійснюються за окрему плату.

3. Пунктом 33 Правил надання послуг, обов'язок на проведення періодичного обстеження димових та вентиляційних каналів на наявність тяги покладено на газорозподільне підприємство, яке повинно складати відповідний акт або робити відмітку про його проведення в розрахунковій книжці та проводити інструктаж власників приватних будинків щодо дотримання правил техніки безпеки.

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів, відповідно до пункту 6.1 Правил безпеки, повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом, рекомендована форма якого наведена у додатку 2 Правил безпеки.

Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів - 12 місяців.

Димові і вентиляційні канали на горищах будинків, а при суміщеній покрівлі - на оголовках повинні бути побілені і пронумеровані фарбою відповідно до номерів квартир.

У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

До початку робіт із ремонту димових і вентиляційних каналів, заміни газового обладнання і пічного опалення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) житлового будинку подається заява газорозподільному підприємству про необхідність відключення газових приладів і апаратів від системи газопостачання.

Ремонтні роботи димових каналів допускається починати тільки після відключення газового обладнання від системи газопостачання.

Підсумувавши вищевикладене простими словами, законодавством визначено, що перевірка ходів на наявність тяги є безкоштовною, і проводиться слюсарями газорозподільного підприємства. Якщо при перевірці ці працівники побачили якесь порушення, вони зазначають це у відомості. Один документ залишається в абонента, інший передається до їхнього відділу, який звертається до абонента з листом, у якому прохають виправити порушення. Якщо жодної реакції з його боку немає, то абонента відключають від газопостачання. Абонент згідно Правил безпеки, повинен провести чистку димвентканалів, найнявши за своїм вибором спеціалізовану організацію, яка здійснює свою роботу з допомогою спеціальних приладів. Послуга є платною. Також слід звернути увагу на дозвіл і ліцензію на проведення робіт з димовими і вентиляційними каналами, переглянути службові посвідчення, прейскуранти, інформацію про те як формуються ціни, тощо. 

Якщо до вашого будинку прийшов представник спеціалізованої організації, абонент має право відмовитись від його послуг, особливо в тому випадку, якщо у його розпорядженні вже є акт перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів. У разі якщо такого документа абонент ще немає, він може дочекатись приходу фахівця газорозподільного підприємства й отримати акт перевірки від нього при плановій перевірці газової системи будинку.

-Голова Громадської організації "Правозахисна варта Томаківщини" Валерій Павленко-


Рекомендувати:
Переглядів: 3652 |  Теги:
Історія Томаківського району

Пошук

Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні посилання
  • Юридичний портал
  • Міністерство юстиції України

  • Переліки громадських формувань
  • Перелік політичних партій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік політичних партій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік громадських організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Перелік благодійних організацій зареєстрованих Томаківським РУЮ
  • Перелік профспілкових організацій легалізованих Томаківським РУЮ
  • Єдиний реєстр громадських формувань

  • Викривач корупції © 2015 - 2024 Безкоштовний хостинг uCoz